2021. január 17. vasárnap

Keresés az oldalon

dec. 29 2017

Újdonság: Látogatás a beszéd birodalmába

Anyanyelvi és részképesség-fejlesztő feladatgyűjtemény a nyelvi késés és a nyelvi zavar logopédiai terápiás ellátáshoz.

2016 év végén jelent meg Szabó Szilvia logopédus, gyógypedagógus új könyve 'Látogatás a beszéd birodalmába' címmel. A könyv egy éves lett 2017 decemberében. Miért újdonság mégis és mit tud a könyv?


A kigyermekek beszédfejlődése és fejlesztése kiemelt fontosságú. Ezt a szakemberek és édesanyák biztosan tudják. Ugyanakkor van egy mélyen gyökerező tévhit is a témával kapcsolatban: "majd kinövi" -szokták mondani.
Ezt a hitet az táplálhatja, hogy régen a beszédfejlődésre nem kellett kiemelt hangsúlyt helyezni, mivel a nagyszülők vagy a családdal együtt éltek vagy elérhető közelségben voltak, mindennek megvolt a maga napirendje. Mindig volt alkalom a rendszeres, mindennapi egymásra figyelő beszélgetésre, nem volt ez másképp a kisgyermekekkel kapcsolatban sem.

A körüllvevő világ megváltozott és benne az életformánk is. Sokszor a munka sem ér véget a munkaidő végeztével és sokszor otthon is nehéz letenni, így persze a családi életben is nehéz kialakítani a működőképes rendszert, a kommunikációnk is inkább közlések, mint odafigyelő beszélgetés. Ezen túl a  "kütyük" mindenütt ott vannak, és a kisgyermekek is előszerettel használják a tablelet vagy a szülők telefonját,hogy órákon át mesét(?) nézzenek  a tv-n-, youtubon. Ennek a következménye az interkaciók hiánya, így az idegrendszeri fejlődés csorbát szenved, a beszéd nehezen alakul ki, a kommunikáció nem lesz életkori szintnek megfelelő.  30 perc tablettel töltött idő a kisgyermekeknél 49% -kal növeli a nyelvi késés, a nyelvi zavar esélyét!

Mit lehet tenni? Az időt visszaforgatni nem lehet, a változó világhoz alkalmazkodni kell, tehát olyan eszközre van szükség, amely szakszerűen segít a szülőknek gyermekük beszédindításában, beszédfejlesztésben. Ebben ad modern és hatékony segítséget ez a könyv. 
Mitől modern? Egyrészt végig színes képanyaga biztosítja azt, hogy lekösse a gyermek figyelmét. Nem elektronikus eszköz, hanem könyv, élénk, de nem vibráló képekkel, mindezt szakszerűen, a magyar nyelv grammatikai rendszere szerint felépítve.
Hatékony attól, hogy előképzettség nélkül a szülők tudják szakszerűen használni gyermekül beszédindítása, beszédfejlesztése során, így a logopédussal, óvodapedagógussal, fejlesztőpedagógussal végzett közös munka nagyobb eséllyel hozza meg a kívánt eredményt.

A könyv a gyermekek 2 éves korától használható, az állatokkal és persze a hangjaikkal való ismerkedéssel nyit, amely motiválás a hangadásra. Majd a nyelvi rendszer kialakítása, szókincsbővítés következik, végül befejezésképpen az összefüggő beszéd kialakításával zár.
A könyv ezen túlmenően részképesség-fejlesztést is tartalmaz változatos, színes feladatokkal. A könyv terjedelmes, 152 oldalas, ugyanakkor ez biztosítja, hogy több éven keresztül hasznos eszköze szülőnek, szakembernek és persze a gyerekeknek egyaránt.

A könyv megrendelhető a szerző honlapján: www.szilvia-logopedia.hu

valamint a Betűbazár-nál: www.betubazar.com oldalon.

 

 

 

 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!